Mākoņpakalpojumi — uzņēmumu glābiņš attālajā darbā

Mākoņpakalpojumi — uzņēmumu glābiņš attālajā darbā

Desmit gadu laikā palēnām, bet neatlaidīgi termins «mākoņpakalpojumi» ir iedzīvojies biznesa vidē. Nu jau teju vai ikviens biroja darbinieks, izdzirdot šo vārdu, saprot, ka runa ir par informācijas tehnoloģiju terminu, nevis meteoroloģiju. Tomēr nemitīgi augošais mākoņskaitļošanas pakalpojumu veidu skaits turpina mulsināt cilvēkus, un tas bija labi redzams marta vidū, kad uzņēmumi steidza meklēt vispiemērotākos attālā darba risinājumus.

No «mākoņa» izvēles lielā mērā ir atkarīgs, cik raiti ritēs darbs uzņēmumā, tādēļ jāizvēlas rūpīgi. Vēl jo vairāk tādēļ, ka risinājuma ieviešanai — kā datu pārnešanai, tā darbinieku apmācīšanai — ir nepieciešams laiks. Neviens uzņēmējs nevēlēsies eksperimentēt uz visa kolektīva rēķina, «lēkājot» no viena pakalpojumu sniedzēja pie cita. Tātad — ar ko sākt?

Darbiniekam sasniedzamas krātuves

Vairākumu uzņēmumiem paredzēto mākoņpakalpojumu var iedalīt trīs kategorijās. Pirmās ir datu krātuves. Uzņēmumam neapšaubāmi nepieciešamas, taču funkcionalitātes ziņā diezgan ierobežotas. Gan jau katrs datoru un viedierīču lietotājs ir pamanījis Google Drive, Dropbox, OneDrive un līdzīgus risinājumus, kas glābj situācijā, kad ierīces iebūvētā atmiņa ir piepildīta. Visi minēto pakalpojumu sniedzēji piedāvā arī biznesa versijas, kurās par dažiem desmitiem vai simtiem eiro gadā var droši noglabāt uzņēmumam svarīgus dokumentus un piekļūt tiem, kad vien nepieciešams, un no ierīces, kas tobrīd ir pa rokai. Lai tikai ir interneta pieslēgums un nav aizmirsusies parole. Citas vērā ņemamas alternatīvas ir Egnyte Business, Zoolz BigMind for Business, Box, Jungle Disk un Wasabi.

Lai arī oficiāli šīs vietnes tiek dēvētas par mākoņkrātuvēm, tās nav gluži tikai datu glabātavas. Integrācija ar dažādām programmām padarījusi tās par gana ērtiem dokumentu apmaiņas risinājumiem, kuros darbinieki koplietošanas mapēs var ievietot līgumus, atskaites, prezentācijas, fotoattēlus un visu citu darbam nepieciešamo. Dokumentus var arī rediģēt un saglabāt, sistēmai piereģistrējot, kurš un kad veicis izmaiņas. Tomēr kopumā šie risinājumi drīzāk pilda arhīva funkcijas, jo izmaiņas pamatā tiek veiktas savā datorā un mapēs tiek ievietoti jau gatavi, noglabāti dokumenti.

Strādājam kopā. Katrs savās mājās

Nākamais solis evolūcijā ir tā dēvētās koprades platformas, kur kolēģu sadarbošanās ir vairāk pietuvināta ikdienas biroja darbam. Tajās radīta iespēja tiešsaistē papildināt dokumentus, citiem iesaistītajiem uzreiz ieraugot izmaiņas, kā arī sarakstīties kopējā tērzēšanā un individuāli. Šo risinājumu vidū visplašāk zināmi ir Google Docs un Microsoft Office Online, tomēr netrūkst arī dažādu alternatīvu. To vidū ir pat bezmaksas risinājumi.

Google produktam funkcionalitātes ziņā ļoti līdzīgi ir ONLYOFFICE, Paper by Dropbox, Zoho Docs un CryptPad. Ievērības cienīgs ir arī uz LibraOfiice platformas veidotais Collabora, kas vizuāli atgādina MS Office biroja programmas un piedāvā visaptverošas sadarbošanās iespējas dokumentu kopīgā izstrādē.

Šaurākas specialitātes rīku vidū vērts izcelt Coda, bet lietošanai visu veidu ierīcēs — kā datoros, tā viedtālruņos — īpaši pielāgoto Quip.

Trešajā grupā ir dažādas sistēmas, kas paredzētas darba organizācijai, projektu vadībai vai citiem līdzīgiem mērķiem. Visa darbība tajās notiek mākoņpakalpojuma sniedzēja nodrošinātajā vidē, un turpat arī tiek glabāta visa informācija. Šo vidi varētu salīdzināt ar ķīmijas vai bioloģijas kabinetiem skolā, kur skolēni veic konkrētus uzdevumus. Šajās platformās lietotājs iekļūst, atverot interneta pārlūku vai mobilo lietotni un piesakoties ar lietotājvārdu un paroli. Šajā grupā populāri risinājumi ir projektu vadības sistēma Asana, Zoho Projects, Teamwork Projects, Wrike un citi. Klientu vadības sistēmu meklētājiem iesaku papētīt Salesforce, HubSpot un Sales Creatio. Maziem uzņēmumiem piemērots būs Apptivo vai Freshsales, savukārt uzņēmuma grāmatvedības uzskaitei un finanšu atskaišu iegūšanai — mūsu pašu Tildes Jumis Pro.

Kā redzams, izvēle ir ļoti plaša, tādēļ ir svarīgi lēmumu nesasteigt. Parunājiet ar kolēģiem, saprotiet, kas jums visvairāk nepieciešams, cik lielā mērā esat gatavi iekļaut ikdienas darbā mākoņrisinājumus, un atlasiet savām prasībām visatbilstošākās platformas. Pēc tam kritiski izvērtējiet izveidoto sarakstu un sašauriniet to līdz 2 vai 3 programmām, kas apmierina gan pēc funkcijām, gan cenas, un padarbojieties ar tām bezmaksas izmēģinājuma periodā. Pāris nedēļu laikā vajadzētu kļūt skaidram, kura sistēma derēs vislabāk.

Raksts pirmo reizi bija publicēts iBirojs portālā, 10.08.2020


Dalies: